VELIKA GRŠKA AVANTURA

Odhodi:
DatumCena Status
27. 04. 2024 1229 € ZAGOTOVLJEN ODHOD

št. dni: 6
prevoz:
cena: že od 1229.00 €/osebo
organizator: Palma d.o.o.

Cena vključuje:

  • letalski prevoz s čarter poletom na relacijah Ljubljana – Solun in Patras – Ljubljana,
  • vključen en kos oddane prtljage do 20 kg in en kos ročne prtljage do 5 kg,
  • pet polpenzionov in ena nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih vsaj 3*,
  • avtobusni prevozi po programu,
  • zunanji ogledi brez vstopnin,
  • lokalnega vodnika v arheoloških središčih,
  • spremstvo, vodenje in organizacijo potovanja.

Program Potovanja:

1. DAN: LJUBLJANA – SOLUN

Zbor na letališču Jožeta Pučnika, prijava na let in polet proti Solunu (Thessaloniki). Po pristanku na solunskem letališču sledi panoramski ogled mesta, nato pa se bomo po drugem največjem grškem mestu odpravili peš. Solun je mesto Aleksandra Velikega in sv. Pavla ter rojstni kraj Kemala Ataturka. Preživel je 2.300 let zelo razgibane zgodovine, na kar nas v mestu opominjajo ostanki starega Rima, bizantinske cerkve, turške mošeje ter filmski festival, novi muzeji in stare taverne z morsko hrano. Med sprehodom po mestu si bomo ogledali cerkev Agia Sofia, bizantinsko cerkev, ki je bila zgrajena v 8. stoletju in nekoliko spominja na istoimensko v Carigradu, Agios Dimitris, največjo cerkev v mestu, ki je posvečena zaščitniku mesta, prostoren Aristotelov trg, številne ostanke iz rimskega obdobja, pa tudi Beli stolp in še mnogo več. Sprehodili se bomo tudi ob morju in po tržnici, kjer bo možno kupiti začimbe, sire, olive, olje in druge domače izdelke. Sledi nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe, nato pa nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 
2. DAN: SOLUN – VERGINA – METEORA
 
Po zajtrku vožnja mimo rojstnega kraja Aleksandra Velikega do prve prestolnice Makedonske države, starodavne Aigai. V današnji Vergini je živel in umrl kralj Filip II Makedonski, tam pa je bil kronan tudi njegov sin Aleksander Veliki. Kraj je zanimiv predvsem zaradi kraljevih grobnic, katere so odkrili v 70. letih prejšnjega stoletja, danes pa so na Unescovem seznamu svetovne dediščine in spadajo med najpomembnejše, a pogosto prezrte najdbe. Grobnice skrivajo pravo bogastvo in prikazujejo izjemno nadarjenost starogrških zlatarjev na tem področju. Po ogledu grobnic (doplačilo za vstopnino) sledi vožnja do Meteore, enega največjih geoloških čudes sveta. Že od daleč se nam bo odprl pogled na monolitne stolpiče, na katerih so zgradili enega največjih in najpomembnejših samostanskih kompleksov Grčije. Od prvotnih 24 »samostanov na nebu«, zgrajenih v 13. in 14. stoletju, se jih je do danes ohranilo 6 in so uvrščeni tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Po ogledu enega ali dveh izmed samostanov sledi vožnja v hotel, nastanitev, večerja in nočitev.
 
3. DAN: DELFI – ATENE

Po zajtrku si bomo v Delfih ogledali ostanke nekoč največjega grškega preročišča, vkopanega v pobočje mogočnega gorovja Parnas. Ob sprehodu skozi arheološko nahajališče nas bodo legende odpeljale v čas, ko je tu domovala Pitija oz. delfska Sibila. Prerokinja je krojila marsikatero odločitev antičnih Grkov. Pot proti prestolnici bomo nadaljevali skozi gorsko vasico Arahova. Po prihodu v Atene sledi avtobusni ogled mesta: stadion Panathinaiko, kjer so se leta 1896 odvijale prve olimpijske igre moderne dobe, predsedniška palača, vrtovi Zappion, Zevsov tempelj, Hadrijanov slavolok, parlament z grobom neznanega junaka, Schliemanova hiša, akademija, univerza, narodna knjižnica, trg Sintagma. Nekaj prostega časa, nato pa nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

4. DAN: ATENE – KORINTSKI PREKOP – EPIDAVER – TOLO

Po zajtrku nadaljevanje ogledov v Atenah. Povzpeli se bomo tudi na atensko vzpetino Akropolo, kjer se bomo z mislimi hitro podali v daljno preteklost. Akropola je zagotovo najprimernejši kraj, na katerem se obiskovalec spomni zanimivih grških legend in mitov. Nekaj prostega časa, nato vožnja preko Korintskega prekopa, ki ga je že v 1. stoletju z zlato lopato pričel kopati rimski cesar Neron, v obstoječi dolžini 6.343 m pa so ga leta 1893 dokončali Grki. Kratek postanek za ogled, nato sledi vožnja do Epidavra, znanega po čudovito ohranjenem grškem gledališču z izjemno akustiko, kjer še danes uprizarjajo grške komedije in tragedije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

5. DAN: NAVPLIJ

Po zajtrku se bomo odpravili v romantični Navplij, ki vedno očara s svojimi ozkimi uličicami in številnimi tavernami. Leži ob Agrolidskem zalivu, zaradi česar je bilo v preteklih obdobjih pomembno pristanišče, kar je botrovalo uspešnemu razvoju mesta. V 19. stoletju je Navplij postal prva prestolnica neodvisne Grčije, pri vstaji proti turškemu okupatorju pa je imel pomembno vlogo tudi državnik slovenskih korenin. Danes mesto očara tako s svojim mestnim jedrom z ozkimi tlakovanimi ulicami, pisanimi hišami in trgi, kot tudi z vzpetino nad mestom in trdnjavo Palamidi, od koder se odpira čudovit pogled na okolico. Po sprehodu skozi mesto in prostemu času se bomo odpravili na pokušino grških dobrot. Sledi povratek v hotel in prosto popoldne v obmorskem letovišču Tolo. Zvečer ob doplačilu možnost prave grške večerje ob živi glasbi ter okusnih grških specialitetah. Seveda pa tudi priložnost, da se pridružite domačinom in se zazibljete v grških ritmih. Vrnitev v hotel in nočitev.

 

6. DAN: TOLO – MIKENE – PATRAS

Po zajtrku vožnja do zibelke evropske civilizacije, Miken. Ogledali si bomo ostanke starodavnega mesta, ki je igralo pomembno vlogo v ekonomskem in kulturnem razvoju. Skozi Levja vrata se bomo povzpeli do Megarona, kjer je prelepa Klitamnestra zabodla svojega moža Agamemnona. Z vrha hriba se nam bo odprl čudovit pogled nad Argolido, domovino pomaranč, mandarin, limon. Sledi vožnja do Patrasa, največjega mesta na Peloponezu, znanega po katedrali sv. Andreja. Po krajšem postanku v mestu sledi vožnja do letališča, prijava na let in polet s čarter poletom proti Sloveniji.

 

 

POMEMBNO:

Program lahko poteka tudi v spremenjenem vrstnem redu, pri čemer vsebina programa ostane enaka. Za izvedbo potovanja na posebnem, čarter letu potrebujemo najmanj 140 potnikov. Občasno posamezne lete tudi povežemo in združimo dve destinaciji, saj lahko tako potovanje prej zagotovimo. V primeru, da se ne prijavi zadostno število, bomo potovanje izvedli na rednih linijah in z organiziranim prevozom do odhodnega letališča. Vsebinsko  program ostaja nespremenjen. Informacije glede predvidenih urah letov spodaj.

27.4.2024    LJUBLJANA - SOLUN   8:45-11:30

2.5.2024      PATRAS- LJUBLJANA   15:35-16:25

Doplačila:

DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO na osebo na posameznem avtobusu:

 

  • med 35 in 44 potnikov: 40 €
  • med 25 in 34 potnikov: 80 €
  • med 15 in 24 potnikov: 120 €

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:

 

  • enoposteljna soba 170 € (v primeru, da potuje 1 oseba je doplačilo obvezno in se obračuna ob prijavi),
  • grški večer pribl. 45 €, otroci 40 € (glede na potek programa je grški večer možen v Tolu, Atenah ali Solunu; tisti dan večerja v hotelu ni vključena v ceno).

DOPLAČILA na poti:

 

  • vstopnine po programu v muzeje in arheološka najdišča pribl. 80 €,
  • turistična taksa: od marca do oktobra 3 € v hotelih 3*, 7 € v hotelih 4*, 10 € v hotelih 5* (na sobo na noč).
Popusti:

POPUSTI ob prijavi:

 

  • otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču 10 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka).