Datum | Cena | Status | |
---|---|---|---|
24. 09. 2025 | 849 € | SKORAJ ZAGOTOVLJENO | |
15. 10. 2025 | 849 € | SKORAJ ZAGOTOVLJENO |
1. DAN: ZAGREB - SKOPJE
Zbor potnikov na letališču Zagreb 2 uri pred odhodom. Predviden polet ob 22.15 v smeri Skopja s pristankom ob 23.40. Prevoz do hotela 4*. Nočitev.
2. DAN: SKOPJE - VEVČANI - OHRID
Po zajtrku vožnja z avtobusom v smeri Ohrida. Postanek v mestecu Vevčani, pod planino Jablanica, v bližini Ohrida. Ogled slovitih vevčanskih izvirov in starih mlinov. Kratka predstavitev pripravljanja moke, kot so jo poznali domačini nekoč. V popoldanskih urah tradicionalna "ajvarijada". Gosti pripravljajo ajvar (pečenje paprike in kuhanje) pod budnim očesom domačinov. Seveda ne manjka "domača rakija", bašta solata in kruh iz krušne peči. Po degustaciji domačega ajvarja kosilo v tipični makedonski restavraciji. V poznih popoldanskih urah vožnja do hotela v Ohridu. Nočitev.
3.DAN: OHRID
Po zajtrku vožnja (cca 30 min) do vasice v bližini Ohrida. Daljši postanek v etno hiši Pirustija Nedanoski. Dobrodošlica prijaznih domačinov (sladke češnje in maline, domača rakija …). Sledi »makedonska marenda«: sveža sezonska solata (»bašta solata«), domači siri (kravji, ovčji, kozji), tipična jed iz tega področja giomela (flija), pečene bučke, namaz iz črnega jajčevca in paradižnika (»makedonski pinđur«), pečene paprike. Vse skupaj pa gosti poplaknejo z domačim žganjem in orehovim likerjem. Po okrepčilu sledi priprava glavnega obroka, kjer sodelujejo tudi gosti. Kosilo iz jedi, ki so jih pripravili gostje s pomočjo domačinov: meso in zelenjava »izpod sača«, »ghomeleze«, sarma (pripravljena iz listov trte), domača sveža sezonska solata), pijača po izbiri (trije kozarci vina, domači kompoti, kislo mleko, pivo, voda iz planinskega izvira …), sladica (»ravanija«), domača kava ali čaj ter slovo od domačinov. V popoldanskih urah vožnja do Ohrida. Ogled mesta, ki ga imenujejo tudi »slovanski Jeruzalem«, saj je imel nekoč z okolico 365 cerkva. Sprehod po starem delu mesta z ogledom bazilike sv. Sofije, Samoilove trdnjave, cerkve sv. Klimenta ... Obisk ene izmed številnih prodajaln »ohridskega bisera«, ter možnost nakupa znamenitega spominka. Večerja v lokalni restavraciji. Vrnitev v hotel. Nočitev.
4.DAN: OHRID-KAVADARCI/TIKVEŠ-SKOPJE
Po poznem zajtrku vožnja do področja Kavadarci/Tikveš, ki se ponaša z največjimi nasadi vinogradov na Balkanu. Vožnja med vinogradi in postanek v vinski kleti Tikveš v bližini Kavadarcev. Ogled ene največjih kleti v jugovzhodni Evropi, vinogradniško kosilo in pokušina odličnih makedonskih vin, ki so v zadnjih letih nagrajevana na ocenjevanjih širom sveta. V popoldanskih urah vožnja z vmesnimi postanki v smeri Skopja. Po prihodu namestitev v hotelu. V popoldanskih urah ogled makedonske prestolnice: trdnjave, KuršumliHana, Isabegovemošeje, pravoslavne cerkve sv. Spasa, sprehod po centru. V popoldanskem času prosto za samostojne oglede in nakupe. Tipična makedonska večerja v eni izmed lokalnih restavracij (jedi iz žara). Vrnitev v hotel in nočitev.
5.DAN: SKOPJE-ZAGREB
Po zajtrku prosto za samostojne oglede, nakupe in obisk tržnice. Vožnja do letališča v Skopju predvidoma ob 12.00 uri. Predviden let v smeri Zagreba ob 15.55.