PERU

Odhodi:
DatumCena

št. dni: 14
prevoz:
cena: že od €/osebo
organizator: Ars Longa d.o.o.

Cena vključuje:

    • letalske in avtobusne prevoze, prevoze z vlaki in ladjami
    • letališke in varnostne takse
    • namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih z najmanj 3*** in 4****
    • prehrano z obroki po programu
    • kompetentno vodstvo
    • vstopnine
    • stroške organizacije potovanja
    • osnovno nezgodno zavarovanje in DDV

Program Potovanja:

1. - 2. dan : Ljubljana - Lima

Prevoz na beneško letališče v popoldanskem času ter let preko Madrida v perujsko prestolnico. Ob pristanku v Limo transfer do hotela. Sledi ogled starega mestnega jedra na južnem bregu reke Rimac. LIMA, ki jo je leta 1535 ustanovil zloglasni konkvistador Francisco Pizzaro, ima burno preteklost in mnogo očarljivih kolonialnih stavb. Te v glavnem datirajo v pozno 17. in 18. stol., saj je bila starejša arhitektura žrtev požarov in potresov. Ogledali si bomo osrednji trg Plaza de Armas in Palacio Torre Tagle s čudovitimi lesenimi balkoni. Prvo vladno palačo je dal postaviti Pizzaro, čigar grob bomo videli v katedrali. Novejša vladna palača je bila postavljena v zgodnjem 20. stoletju.  Kosilo. Vrhunec ogledov tega dne bo obisk arheološkega muzeja z izjemno dragoceno zbirko predkolumbovskih zakladov. Povratek v hotel. Nočitev.

3. dan : Cuzco

Zjutraj polet v nekdanjo inkovsko prestolnico CUZCO, ki leži 3.400 m visoko v Andih in ima značilno suho podnebje. Namestitev v hotelu, kjer si bomo privoščili krajši počitek za čim hitrejšo aklimatizacijo. Popoldne ogled mesta in mogočnih ostankov inkovske civilizacije. Začeli bomo na Plaza de Armas, glavnem trgu »novega« mesta, ki so ga Španci po svojem okusu pozidali po požaru leta 1535 na območju stare inkovske metropole. V stolnici si bomo ogledali nekaj del slovite slikarske šole iz Cuzca in baročnih oltarjev ter se nato podali do nekdanjega sončnega templja Koricancha, ki so ga Španci predelali v samostanski kompleks Santo Domingo. Povzpeli se bomo nad mesto, kjer ležijo impresivne inkovske razvaline Sacsayhuamán, Kenko, Puka Pukara in Tambomachay. Po končanih ogledih sledi večerja. Povratek v hotel in nočitev.

4. dan : Machu Picchu

Zjutraj se bomo z vlakom podali na celodnevni izlet v znamenito izgubljeno mesto Inkov MACHU PICCHU, ki mnogim pomeni vrhunec potovanja po Južni Ameriki. Spektakularna lega terasasto pozidanega mesta na gorskem platoju visoko nad kanjonom reke Urubamba, ki ga obdajajo mogočni vrhovi gora, je zagotovo prispevala k temu, da belci mesta niso odkrili vse do leta 1911. Kljub številnim raziskavam in legendam arheologom še ni uspelo dokončno razvozlati preteklosti tega kraja. Arheološka izkopavanja so še v teku. Ta dan bo mogoče bolje kot kjerkoli drugje na naši poti občudovati spretnost inkovskih gradbenikov. Njihova virtuozna obdelava kamna brez poznavanja kovinskih orodij ostaja brez primere. Kosilo v značilni restavraciji na poti. Pozno popoldne vožnja z vlakom vzdolž reke Urubamba nazaj v Cuzco. Nočitev.

5. - 6. dan : Cuzco - Altiplano - Titicaca

Ta dan bomo v  kraju ANDAHUAYLILLAS obiskali cerkev, ki velja za pravi baročni biser. EL RAQCHI slovi po templju vrhovnega božanstva Virakoča. Po kosilu nas bo pot vodila čez 4.338 metrov visok prelaz LA RAYA. Čeprav je skromen po obsegu, nas bo prevzel tudi arheološki muzej v mestu PUCARA. Namestitev v hotelu v mestu PUNO ob jezeru Titicaca. Po zajtrku se bomo podali na izlet z ladjo, ki nas bo popeljala na 35 km oddaljeni otok Taquile. Slednji med drugim slovi po moških, ki si sami pletejo kape. Kosilo na otoku in ob povratku postanek na plavajočih otokih iz trstičja. Tam bomo obiskali Indijance plemena Uru, ki nam bodo predstavili svoje življenje na jezeru. Popoldne povratek v hotel v Punu. Prosto za individualne oglede in nakupe. Nočitev.

7. - 8. dan : Puno - Colca - Arequipa

Po zajtrku bomo zapustili obalno mesto Puno in  nadaljevali našo pot  proti severu. Pri kraju JULIACA bomo zapustili Altiplano in se dvignili v čudoviti visokogorski svet Andov. Tam bomo srečevali lame in alpake, se ustavili ob slikovitem jezeru Lagunillas in pozno popoldne prispeli na skoraj 5.000 m visok prelaz MIRADOR DE LOS ANDES. Z najvišje točke našega potovanja se bomo nato spustili v mestece Chivay. Večerja in nočitev. Naslednje jutro nas čaka izlet po več kot 50 km dolgem kanjonu COLCA, ki je s skoraj 4.000 m višinske razlike najgloblji na svetu. Na razgledišču CRUZ DE CONDORES bomo lahko zjutraj občudovali kondorje, našo pozornost pa bodo pritegnila tudi tradicionalna oblačila domačink ter značilno stavbarstvo in terasasta polja, ki so jih oblikovale že predinkovske civilizacije. Nadaljevanje poti do očarljivega mesta Arequipa. Večerja in nočitev.

9. dan : Arequipa

Po zajtrku nas bo AREQUIPA navdušila z elegantno kolonialno arhitekturo, zaradi katere je bilo njeno zgodovinsko središče uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine človeštva. Med ogledom bomo začutili, zakaj nosi vzdevek »belo mesto«, saj so kolonialne zgradbe zgrajene iz lehnjaka, ki so ga pridobivali v okolici, posejani s številnimi vulkani. Med njimi je tudi 5.821 m visoki vulkan Mist, ki ga bomo občudovali z razgledišča Yanahuara. Sledil bo obisk pisane in hrupne tržnice San Camilo, kjer domači trgovci prodajajo eksotično sadje, raznobavni visokogorski krompir in črno koruzo. Po kosilu v značilni restavraciji bomo obiskali še ženski samostan Santa Catalina, ki je bil zgrajen v 16. stoletju. Med vodenim ogledom po notranjosti bomo odkrivali, kako so se družbene razlike kolonialne dobe odsevale v samostanskem življenju. Seveda pa bomo imeli tudi dovolj prostega čaša za uživanje v utripu enega najlepših mest Peruja. Nočitev.

10. - 11. dan : Nazca - Huacachina

Po zajtrku nas čaka celodnevna vožnja proti severu po pusti puščavski pokrajini, ki jo bomo izkoristili za poglobljeno predstavitev sodobnega Peruja, njegovega družbenega, gospodarskega, kulturnega in kulinaričnega življenja. Večerja in nočitev. Naslednji dan nas čaka skrivnostna NAZCA, ki slovi po osupljivih likih, vrisanih v suha puščavska tla. Črte, liki ter podobe živali in ljudi, ki se razprostirajo na skoraj 500 km2, so nastajale do leta 600 po Kr. Risbe si boste lahko ogledali iz zraka med fakultativnim poletom z letalom. Ustavili se bomo še pri slikoviti oazi HUACACHINA, ki leži sredi peščene puščave, obdane z mogočnimi sipinami. Zvečer bomo prispeli na polotok PARACAS. Večerja in nočitev v hotelu ob pacifiški obali.

12. - 14. dan : Paracas - Ballestas - Lima - Ljubljana

PARACAS leži v pomembni vinorodni regiji, ki slovi tudi po nekropoli iz 1. tisočletja pr. Kr. Zaradi suhe klime so se tu ohranile številne mumije, ki so pogosto odete v čudovite tkanine. Iz bližine Pisca, od koder izvira istoimenska nacionalna pijača, ki jo destilirajo iz grozdja, bomo odpluli na otočje ISLAS BALLESTAS. Na videz pusti otoki so v resnici prava valilnica življenja, saj tam ob morskih levih in humboldtovih pingvinih srečamo neskončno množico ptic, od kormoranov, pelikanov in galebov do strmoglavcev. Tu najdemo tudi obilje guana, dragocenega naravnega gnojila iz ptičjih iztrebkov. V popoldanskem času bomo obiskali NARODNI PARK PARACAS, ki je pokrajinsko in geološko zelo zanimiv zaradi mineralov in barvite obale. Večerja in nočitev. Po zajtrku nas čaka nekaj ur vožnje vzdolž pacifiške obale do Lime. Z letališča Jorge Chavez bomo poleteli proti Evropi, kjer bomo pristali v popoldanskih urah naslednjega dne. Sledi polet v Benetke in nato še avtobusni prevoz v Ljubljano.

** Predviden je odhod z enega bližnjih letališč. Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sta vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču. Vir fotografij: Ars Longa

Doplačila:
Doplačilo (na poti):
  • 65.- € za napitnine
  • ok. 130.- USD za opcijski polet nad Nasco
Doplačila po želji (ob prijavi):
  • zavarovanje rizika odpovedi: 5% od obračunane cene potovanja
  • 430.- € za enoposteljno sobo
Popusti: