APULIJA - DUŠA JUŽNE ITALIJE

Odhodi:
DatumCena

št. dni: 5
prevoz:
cena: že od €/osebo
organizator: Kompas d.d.

Cena vključuje:

  • povratni letalski prevoz v ekonomskem razredu
  • stroški letaliških in varnostnih pristojbin
  • 1 kos manjše ročne prtljage (dimenzije: 40 x 20 x 25 cm)
  • avtobusni prevozi po programu
  • 4x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelih 3/4* 
  • ogled z vstopnino v grad Castel del Monte
  • slovensko spremstvo
  • lokalno vodenje, kjer je to potrebno
  • organizacija potovanja
  • DDV

Program Potovanja:

1. dan: (LJUBLJANA) BLIŽNJE LETALIŠČE - BARI - MONOPOLI I večerja 

V zgodnjih jutranjih urah zbor na bližnjem letališču (Trst ali Benetke) v severni Italiji. Možnost transferja do letališča iz Ljubljane (doplačilo). Ureditev letaliških in mejnih formalnosti in polet letala redne linije s pristankom na letališču v Bariju. Po pristanku ogled glavnega mesta Apulije - od največjega sejmišča v Evropi in Sredozemlju (Fiere di Levante) ter pristanišča na 285 ha, do promenade Lungomare Nazario Sauro, ki kar vabi k sprehodu. Sprehodili se bomo po starem mestnem središču, ki nas bo presenetilo z labirintom ozkih ulic in izjemno baziliko Sv. Nikolaja iz 11. st., ki je ena najlepših romanskih cerkva v Italiji. S svojo lepoto navdušuje obiskovalce že stoletja. Po ogledih bomo imeli nekaj prostega časa za samostojne oglede ali prigrizek, nato nadaljevanje vožnje v Monopoli in ogled simpatičnega obmorskega mesteca s starim gradom, obzidjem, starim pristaniščem in zanimivim središčem. Nastanitev v hotelu s centralno lokacijo za raziskovanje Apulije, večerja in prenočevanje. 

2. dan: CASTEL DEL MONTE - ALTAMURA - MATERA I zajtrk, večerja 

Po zajtrku vožnja do dvorca Castel Del Monte. Fascinanten grad je bil zgrajen leta 1240 s strani in po zamisli sv. rimskega cesarja in kralja Sicilije Fredericka II. Grad je mešanica klasičnih antičnih, islamskih in evropskih gotskih stilov, posebnost gradu je nenavadna osmerokotna oblika in razmerja v gradnji. Uvrščen je na seznam svetovne dediščine Unesco in je eden najbolj prepoznavnih simbolov dežele Apulije. Nadaljevanje vožnje do mesteca Altamura, ki obiskovalce navdušuje s cerkvijo, v kateri naj bi bil skrit velik zaklad. Mesto našega zadnjega postanka bo Matera. Zanjo lahko rečemo, da jo sestavljata dva kraja: »Civita« oziroma živahno, moderno mesto z restavracijami, hoteli, trgovinami in muzeji, ter »Sassi«, 9.000 let star kompleks v apnenčasto skalo vkopanih domovanj in cerkva, ki se v stopnjah spuščajo po strmem pobočju soteske reke Gravina. Zaradi edinstvene podobe vkopanega mesta je večkrat pritegnila pozornost filmskih režiserjev (Kristusov pasijon, James Bond…) in pridobila laskav naziv evropske kulturne prestolnice leta 2019. Povratek v hotel, večerja in prenočevanje. 

3. dan: POLIGNANO A MARE - ALBEROBELLO I zajtrk, večerja 

Po zajtrku vožnja po robu visoke kraške planote »Murge« do nižine ob morju, kjer domujejo tisočletne oljke. Postanek v slikovitem in prisrčnem kraju Polignano a Mare. Mesto slovi po svoji legi na vrhu kraškega, od morja spodjedenega klifa, poznano pa je tudi po dejstvu, da je rojstni kraj slavnega pevca Domenica Modugna. Sprehod po slikovitem mestu in prosti čas za kavico. Nadaljevanje vožnje do osrednjega dela regije in ogled največje znamenitosti dežele − kraja Alberobello. Mesto je postalo znano zaradi edinstvene pravljične podobe, ki mu jo dajejo v tančico skrivnosti zavite izvorno suhogradne stavbe, imenovane »truli«. Bele hiške s stožčasto streho so primer svojevrstne ljudske arhitekture, ki so s svojo preprostostjo in lepoto mestu prinesle mednarodno prepoznavnost. Vožnja v hotel, večerja in prenočevanje. 

4. dan: OSTUNI - LECCE - BRINDISI I zajtrk, večerja 

Po zajtrku  ogled  »belega mesta« Ostuni. Zaznamujejo ga bele fasade mestnih hiš. Ogledali si bomo mestni trg in se sprehodili do katedrale. Sledila bo vožnja do baročnega bisera južne Italije, mesta Lecce. Mesto je zasluženo dobilo naziv »južne Firence« zaradi bahavosti visokega baroka, ki se zrcali na večini stavb v središču mesta. Posebno barvo daje mestu lehnjak iz domačih kamnolomov, s katerim so pozidali vse cerkve, palače in okrasne fontane ter se kamnoseško poigravali do vrhunskih detajlov. Sprehodili se bomo po bogatih ulicah, obiskali baziliko Santa Croce in šli do vladne palače (Pallazo del Governo). Nekaj prostega časa bo tudi za samostojne oglede in nakupe. Popoldne vožnja do mesta Brindisi, kjer se bomo sprehodili po mestnem obrežju vse do stebrov, ki nakazujejo začetek antične Trajanove ceste in do katedrale. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: BARI - BLIŽNJE LETALIŠČE (LJUBLJANA) I zajtrk 

Po zajtrku prevoz na letališče in polet letala redne linije v smeri letališča v severni Italiji. Po pristanku letala (doplačilo) možnost transferja v Ljubljano, kamor je predviden prihod v popoldanskih urah.

 

Opozorilo:

  • Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK, tako kot sta napisana v potovalnem dokumentu, s katerim boste potovali (veljavna osebna izkaznica ali potni list). Posamezni prevozniki zahtevajo tudi številko, veljavnost in vrsto osebnega dokumenta, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke. Kakršnakoli naknadna sprememba navedenih podatkov, potrebnih za potovanje, ima za posledico dodatne stroške ali celo nakup nove vozovnice. Hrana in pijača na letalu nista všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen. Veljajo posebni splošni pogoji.


Opomba:

  • Vrstni red ogledov se lahko, glede na časovnice leta, lokacije hotelov oziroma po presoji vodnika/spremljevalca, spremeni. Program vsebinsko kljub temu ostaja neokrnjen. Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu. Če ne bo možnosti realizacije letalskega prevoza z načrtovanega letališča, bo let s katerega izmed okoliških letališč. V tem primeru bo potrebno doplačilo oz. doplačilo razlike plačila za povratni prevoz do letališča.
Doplačila:

Obvezno doplačilo (na recepciji hotela):

  • - lokalno predpisana turistična mestna pristojbina.

Možna doplačila (ob prijavi):

  • - doplačilo pri udeležbi 15-25 oseb 140 EUR/osebo
  • - doplačilo pri udeležbi 26-35 oseb 90 EUR/osebo
  • - enoposteljna soba 110 EUR/osebo
  • - oddana prtljaga (do največ 20 kg) pribl. 70 EUR/ osebo
  • - povratni transfer do letališča Trst 55 EUR/osebo (ali Benetke 70 EUR/osebo) 
  • Možna doplačila (na potovanju):

  •  

    • vstopnine cca 20 EUR/osebo, ostalo, kar ni navedeno v postavki cena vključuje.

    • javni prevozi na destinaciji  cca 10 EUR/osebo (za dostop do nekaterih znamenitosti uporabljamo javni transport) 

  •  
Popusti: