Gruzija in Armenija - Zakavkazje

Odhodi:
DatumCena

št. dni: 10
prevoz:
cena: že od €/osebo
organizator: Turistična agencija Palma d.d.

Cena vključuje:

  • polet  Ljubljana Varšava Tbilisi in nazaj;
  • letališke in varnostne pristojbine;
  • lokalne avtobusne prevoze po programu;
  • sedem nočitev z zajtrki v hotelih 3*/4 * po programu;
  • dve  večerji v hotelih ali lokalnih restavracijah;
  •  vse zunanje oglede;
  • vključene vstopnine v samostane po programu;
  • degustacija vina v Gruziji;
  • degustacija konjaka v Armeniji;
  • lokalnega  in slovenskega vodnika;
  • stroške organizacije potovanja.

Program Potovanja:


1. DAN: SLOVENIJA - EVROPA - TBILISI
polet

Zbor potnikov na letališču v Ljubljani in polet preko enega izmed evropskih letališč proti Tbilisiju. Nočen polet.

2. DAN:TBILISI – EREVAN / UNISECOV SAMOSTAN HAGHPAT – ČUDOVITO MESTO EREVAN
večerja, nočitev

Po jutranjem pristanku v Gruziji vožnja do gruzijsko – armenske meje, kjer bomo opravili obmejne formalnosti, zamenjali avtobus  in nadaljevali  do našega prvega postanka v Armeniji in sicer do znamenitega samostanskega kompleksa Haghpat, ki se  nahaja na Unescovi listi kulturne dediščine.  Po ogledu bomo nadaljevali mimo mest Vanadzor in Spitak proti Erevanu. Na poti še še postanek za ogled samostana Janeza Krstnika  in v poznih popoldanskih urah prihod v glavno mesto  Armenije, ki leži pod vznožjem mogočnega gorovja Ararat. Ogledali si bomo mesto, se sprehodili po njegovem središču, obiskali Trg republike, opero in park s stopnicami  –  kaskade. Nato se bomo zapeljali v park nad mestom in si ogledali muzej armenskega genocida (v primeru kasnejšega prihoda lahko del ogledov napravimo naslednji dan). Sledi nastanitev v  hotelu, večerja in nočitev.

3. DAN: KHOR VIRAP-ECHMIADZIN-ZVARTNOTS
zajtrk, nočitev

Zajtrk in jutranja vožnja po rodovitni araratski nižini proti Khor Virapu, ki se nahaja med mestoma Artašat in Ararat, zato se nam bo odprl  čudovit pogled na sveto goro Ararat. Kralj Trdat III. naj bi sredi ravnine Araksa zaprl Gregorja Iluminatorja v jamo ter ga mučil 13 let, da bi opustil krščanstvo.Po ogledu nadaljevanje  do Echmiadzina, verskega središča, kjer si bomo ogledali  katedralo. Mestece je, prav tako kot Zvartnots,  pod zaščito Unesca. Po ogledih bomo  za zaključek obiskali  še tovarno konjaka , ga seveda degustirali in  po želji tudi kupili. Vrnitev v hotel.   Prosto za večerno raziskovanje Erevana ali ob doplačilu večerja v  lokalni restavraciji. Nočitev.  

4. DAN: EREVAN – JEZERO SEVAN – SAMOSTAN SEVANAVANK – GOHSAVANK – SANAHIN - TBILISI
zajtrk, večerja, nočitev

Zajtrk v hotelu in nato vožnja do jezera Sevan, ki je največje sladkovodno jezero v Armeniji, največje jezero v kavkaški regiji in z nadmorsko višino 1900 metrov tudi eno najvišjih jezer na svetu. Skupaj z jezeri Van in Urmi predstavlja eno od treh velikih jezer antične Armenije. Njegova površina je 940 km2 in globina vse do 83 metrov. Zanimiv bo pogled  na samostan Sevanavank, ki se nahaja na polotoku. Po obisku samostana  se bomo odpeljali po slikoviti gozdni pokrajini do mesta Dilijan, se sprehodili po starodavnih uličicah s tradicionalnimi obrtniškimi trgovinami in značilnimi armenskimi izdelki. Nadaljevali bomo do samostana Goshavank, kjer so v Armeniji najdeni najboljši hakari (nagrobniki s klesanimi križi v plitkem reliefu). Zadnji v nizu čudovitih samostanskih kompleksov v Armeniji  bo Sanahin iz leta 966, ki je prav tako na seznamu UNESCO zaščitene dediščine. Nadaljevali bomo do meje z Gruzijo, kjer bomo po opravljenih obmejnih formalnostih in menjavi avtobusa nadaljevali v gruzijsko prestolnico Tbilisi.  Nastanitev v hotelu večerja in nočitev.

5. DAN: TBILISI
zajtrk, nočitev

OGLED ENEGA NAJLEPŠIH ZAKAVKAŠKIH MEST

Tbilisi velja za enega najlepših zakavkaških mest. Ogledali si bomo cerkev Metekhi, prečkali most in se zadržali v starem del mesta, kjer je bilo mesto pri žveplenih kopelih tudi ustanovljeno. Po ozkih ulicah se bomo izgubili v labirintu barv in vrveža. Vmes bo čas za kosilo. Povzpeli se bomo do mestne trdnjave Narikala, od koder je lep razgled na ves Tbilisi z okolico. Povratek v središče mesta, kjer bomo nadaljevali mimo več kot 100 let stare sinagoge in pokukali v katedralo Sioni iz 6. stol. Nato se bomo po živahni glavni ulici Rustaveli, kjer je mnogo zanimivih trgovin s spominki in filigrani, zapeljali do veličastne cerkve Sv. Trojice – Sameba. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: TBILISI - ANANURI - KAZBEGI – TBILISI
zajtrk, nočitev

VOŽNJA PO VOJAŠKI CESTI
Po zajtrku panoramska vožnja do trdnjave Fort Ananuri, kjer se bomo ustavili pred vzponom na Kavkaz. Tukaj se začenja vožnja po » vojaški cesti« do skoraj 2.400 m visokega prelaza v osrčje Kavkaza,  do vasice Kazbegi, ob meji z Rusijo. Tu nas bodo pričakali domačini, ki nas bodo s terenskimi vozili odpeljali do cerkvice Gergeti - Sv. Trojice, ki se nahaja pod goro Kazbegi (5.000 m). Po legendi naj bi prav tukaj antični bogovi pribili Prometeja, ker je človeštvu podaril ogenj. Povratek v Tbilisi in prosti čas. Po želji  tradicionalna večerja s programom,  nočitev.

7. DAN: TBILISI - MTSKHETA - GORI - UPLITSIHE – TBILISI
zajtrk, nočitev

STALINOVO ROJSTNO MESTO IN MUZEJ
Po zajtrku vožnja v staro gruzijsko prestolnico Mtskheta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Ogled katedrale Svetitskhaveli in cerkve Jvari. Nadaljevanje vožnje v Gori, rojstno mesto Stalina. Postanek pred Stalinovim kipom in obisk muzeja. Po ogledih prosto za pohajkovanje in kosilo. Nadaljevali bomo do antičnega jamskega mesta Uplitsikhe, ki so ga že pred več tisoč leti vklesali v mehak vulkanski tuf. Popoldanski povratek v Tbilisi. Nočitev.

8. DAN: TBILISI – SIGHNAGHI - TSINANDALI – TBILISI
zajtrk, nočitev

VINORODNA REGIJA KAKHETI                                                                                                                               
Po zajtrku sledi vožnja do osrčja vinorodne regije Kakheti.  Gruzija je zibelka pridelave vina in tudi beseda vino, morda prihaja iz gruzijskega poimenovanja »gvino«. Obiskali bomo slikovito utrjeno mestece Singnaghi, ki leži nad rodovitno dolino reke Alazani, kjer so glavna vinorodna območja. Obiskali bomo posestvo romantičnega pesnika Aleksandra Čavčavadzeja. V okolici Gurjaanija bomo poskusili njihovo vino in izvedeli vse o starodavni tradiciji pridelave vina v glinenih posodah »kvevrih«. Vrnitev v Tbilisi. Nočitev

9. DAN: TBILISI - EVROPA – SLOVENIJA
polet domov

Slovo od gruzijske prestolnice in polet proti domu.

Doplačila:

DOPLAČILO za manjšo skupino:
- med 35 in 44 potniki je 90 EUR.

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:
- enoposteljna soba 190 EUR;
- 2 x tradicionalna večerja (Erevan + Tbilisi): 50 EUR.

Popusti:

POPUSTI ob prijavi:
- otrok 2 - 12 let na dodatnem ležišču - 10% (popuste se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka).