UZBEKISTAN

Odhodi:
DatumCena

št. dni: 8
prevoz:
cena: že od €/osebo
organizator: Sajko turizem d.o.o.

Cena vključuje:

  • letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Istanbul-Taškent in Taškent-Istanbul-Benetke,
  • 6 x nočitev v hotelih*** v sobah 1/2 TWC,
  • obroki po programu v lokalnih restavracijah ali hotelih,
  • notranji let Taškent-Urgench,
  • vstopni vizum,
  • vse oglede po programu,
  • vključene vse vstopnine po programu,
  • vse prevoze v Uzbekistanu po programu,
  • slov. vodenje in organizacijo.


 

Program Potovanja:

Ozemlje med rekama Amu Darja in Sir Darja je zibelka nekoč mogočnih perzijskih civilizacij, starih več tisoč let. Skozi Uzbekistan je vodila najpomembnejša kopenska trgovska pot med Kitajsko in Evropo, t.i. Svilna pot, po kateri je potoval tudi beneški trgovec Marko Polo. Buhara, Samarkand in Khiva sodijo med najstarejša mesta na svetu in še danes izžarevajo arhitekturno domiselnost tistega časa ter so svetovni zgodovinski in arhitekturni dragulji.

1. dan: Zbor potnikov na letališču Ljubljana v jutranjih urah (možnost organiziranega prevoza iz Maribora). Polet letala preko enega od evropskih letališč proti Uzbekistanu. Obroki na letalu. 

2. dan: Prihod v glavno mesto Uzbekistana TAŠKENT v nočnih urah. Prevoz do hotela in nočitev. Po zajtrku ogled mesta, ki je po potresu leta 1966 dobilo novo podobo v sovjetskem slogu, a je kljub temu v starem delu mesta mogoče slediti 2000-letni zgodovini. Ogled kompleksa Hasti Imom, Kukeldashovo medreso iz 16. stol., še danes namenjeno islamskim študijem, umetniški muzej in Chorsu bazaar. Prevoz na letališče in let v URGENCH. Večerja in nočitev. 

3. dan: Zajtrk. Prevoz na letališče in let v URGENCH. Prevoz z avtobusom do KHIVE, prvo od treh velikih mest na svileni poti pod zaščito Unesca, kjer se obiskovalec hitro počuti kot v eni izmed pravljic iz Tisoč in ene noči. Srednjeveško staro mestno jedro obdaja 2 km dolgo in 8 m visoko obzidje, znotraj katerega najdemo odlično ohranjene palače, javna poslopja, medrese, mavzoleje in minarete, ki se s svojo neverjetno ornamentalno krasitvijo svetijo v značilni turkizni barvi. Srečali se bomo s prvo uzbekistansko tržnico, morda že nakupili prve spominke in kos znane uzbekistanske svile. Večerja in nočitev. 

4. dan: Po zajtrku vožnja proti Bukhari. Pot nas bo vodila po obsežni POLPUŠČAVI KIZILKUM. Ustavili se bomo ob zgodovinsko pomembni reki Amu Darja, ob kateri je nekoč prav tam tekla znamenita trgovska pot. Pozno popoldne prihod v Buharo – “Rjavo mesto”. Večerja in nočitev. 

5. dan: Zajtrk. Ves dan bomo namenili spoznavanju BUHARE, ki v nasprotju s Khivo še vedno izžareva življenje. Zaradi številnih zgodovinskih zgradb, ki so to mesto krasile od najzgodnejših časov perzijskega princa Siyavusha, je danes mesto uvrščeno v seznam Unescove kulturne dediščine. V mestu se srečamo z bogato arhitekturo: palača Ark na umetno nasutem griču, mošeji Bala-Hauz in Kaljan s 46 m visokim minaretom, medresi Ulug bega in Miri Arab, srednjeveška svilena tržnica. Zvečer  po možnosti ogled folklorne predstave, večerja. Nočitev.

6. dan: Po zajtrku vožnja proti Samarkandu. Na poti ogled mesteca SHAKHRISABSA, ki leži v dolini, obdan z griči pogorja Pamir. Starodavno mesto je poznano kot rojstni kraj vladarja Timurja. Obiskali bomo palačo Ak Sarai, kompleks Dorut Tilovat z mošejo Kuk Gumbas.  Nadaljevanje poti do Samarkanda, večerja in nočitev. 

7. dan: Zajtrk. Ogled enega največjih biserov na svilni poti – mesta SAMARKAND, ki je veljalo za središče znanja. Tukaj sta si Vzhod in Zahod izmenjavala znanstvena dognanja in učenost. Središče mesta je trg Registan, verjetno eden najlepših trgov na svetu, s tremi medresami okrašenimi s keramičnimi ploščicami in mošejo Bibi Khanum. Triada verskih šol, medres, segajočih skoraj do neba, pride do izraza ob vsakem času dneva. Ogled Timurlenkove grobnice, mošeja Bibi Hanum, astronomski observatorij Ulug bega, kompleks Shakhi Zinda z nekropolo. Ta dan se bomo verjetno že strinjali z Uzbeki, ki trdijo, da je »Samarkand raj na zemlji«. Pozno poldan vožnja z vlakom v Taškent. Večerja v lokalni restavraciji. Pozen večerni transfer na letališče. Nočni polet proti Evropi.

8. dan: Pristanek v Istanbulu v zgodnjih jutranjih urah. Prestop na drugo letalo in polet proti Benetkam. Organizira transfer proti Ljubljani, Celju in Mariboru. 

 

CENA: 1.490 EUR pri najmanj 25 potnikih 

              1.590 EUR pri najmanj 15 potnikih

VIZUM: Ob prijavi je treba oddati kopijo potnega lista. Potniki morajo zaradi urejanja vizuma najkasneje 14 dni pred odhodom oddati svoje nepoškodovane potne liste, 1 fotografijo in izpolnjen formular. 

OPOMBA: V času objave programa vsi letalski poleti še niso bili potrjeni, zato je možna sprememba odhodnega letališča, zamik datuma za dan ali dva oz. manjša prerazporeditev programa, kar pa ne bo vplivalo na vsebino programa.

Doplačila:
  • za sobo 1/1 = 170 EUR,
  • za pričakovane napitnine = 40 EUR (na poti),
  • za povratni transfer iz Maribora do letališča Ljubljana v eno smer 15 EUR/osebo.
Popusti: