ALJASKA IN YUKON

Odhodi:
DatumCena

št. dni: 15
prevoz:
cena: že od €/osebo
organizator: Sajko turizem d.o.o.

Cena vključuje:

  • letalski prevoz, letališke pristojbine,
  • prevoz iz Maribora in Ljubljane do odhodnega letališča (če polet ne bo iz Ljubljane) in nazaj,
  • namestitev v hotelih in motelih na osnovi nočitve z zajtrkom,
  • vse prevoze (minibus, trajekt),
  • vse vstopnine in oglede s slovenskim vodnikom,
  • dovolilnica ESTA za vstop v ZDA.

Program Potovanja:

1. dan: Zbor potnikov na ljubljanskem letališču ali vključen transfer do bližnjega letališča ter polet z enim prestopanjem proti Aljaski. Pristanek v glavnem mestu ANCHORAGE v večernih urah, prevoz do hotela in nočitev.

2. dan: Po zajtrku ogled največjega mesta Aljaske: galerije in muzeji, trgovinice s spominki, restavracije in bari. Med glavnimi znamenitostmi je muzej, ki prikaže Aljasko z več vidikov. Ogled hidroplanov na jezeru Hood. Nočitev.

3. dan: Po zajtrku vožnja po cesti Glenn highway, mimo ledenika Matanuska, in mesteca Glennallen v Bakreni dolini. Prihod v VALDEZ, ki ga zaradi okoliških gora imenujejo tudi mala Švica. Tu se končuje glavni aljaški naftovod in tankerji tu prevzemajo tovor. Nočitev.

4. dan: Zajtrk. Vožnja preko spektakularnega prelaza Thompson, nato mimo  naravnega parka Wrangell–St. Elias. Opazovanje pokrajine, posejane z jezerci, kjer se hranijo gosi, losi in grizliji. Ozemlje pripada Indijancem plemena Atabaskan. Proti večeru prihod v TOK, ki slovi po vzreji psov in tekmovanjih s psi. Nočitev.

5. dan: Po zajtrku prečkanje državne meje in prihod v kanadski YUKON. Vožnja ob obrežju jezera Kluane. Postanek v muzeju z dalovo ovco, nekakšnim sorodnikom našega muflona. Na ogled so tudi nagačeni losi, volkovi, črni in rjavi medved, svizec, orli in druge živali. Občudovanje prekrasne narave na poti: gorski vršaci in jezera. Prihod v HAINES JUNCTION ob največjem narodnem parku Kanade – Kluane s pestrim živalskim svetom in velikimi ledeniki. Nočitev.

6. dan: Po zajtrku kratka vožnja skozi Britansko Kolumbijo in vrnitev v ZDA. Prihod v mesto HAINES, znano predvsem kot največje zbirališče Velikih beloglavih ribjih orlov (nacionalni simbol ZDA) in kot dobro izhodišče za ribolov na ogromne morske liste, najbolj cenjeno ribo Aljaske. Popoldne vožnja s trajektom do kraja SKAGWAY, ki je bil najpomembnejše izhodišče za iskalce zlata v Yukonu. Nočitev.

7. dan: Po zajtrku vožnja po pokrajini nekdanje zlate mrzlice. Ponovno prečkanje meje s Kanado in prečkanje Britanske Kolumbije v Yukon. Vožnja po znameniti Klondike Highway. Postanek v najmanjši puščavi na svetu, Carcross. Občudovanje Smaragdnega jezera, zaradi izjemne barve imenovanega Mavrično jezero. Popoldne prihod v prestolnico Yukona WHITEHORSE ob mogočni reki Yukon. Možnost vožnje z ladjico skozi kanjon Miles in obisk značilne ladje z loputami (doplačilo). Nočitev.

8. dan: Po zajtrku nadaljevanje vožnje po cesti zlatokopov proti severu. Prihod v DAWSON CITY, kjer iskalci sreče in bogastva še danes iščejo zlato. Obisk koče, kjer je prebival Jack London, tudi sam najprej zlatokop, nato pisec povesti iz tega divjega sveta. Ogled potoka Bonanza, kjer so prvič odkrili zlato. Mnoge stavbe v mestu so še originalne iz nekdanjih časov, druge obnovljene kot kulturna dediščina. Nočitev.

9. dan: Zajtrk. Vožnja s trajektom čez reko Yukon. Prečkanje meje in vstop na ALJASKO. Vožnja po cesti »Top of the World«, eni najsevernejših na svetu. Vožnja po tundri s pogledi na zasnežene gorske verige. Večerni prihod v FAIRBANKS. Nočitev.

10. dan: Po zajtrku ogled drugega največjega mesta Aljaske, ki leži le dobrih tristo kilometrov od severnega pola. Ogled lokalnega muzeja na prostem s primerki zemljank in brunaric Indijancev in zlatokopov, sedaj spremenjenih v lokale in trgovinice. V bližini je čudovit muzej mode in tehnike z oldtajmerji. Vožnja proti NP Denali. Nočitev nekje na tem območju.

11. dan: Po zajtrku celodnevno raziskovanje narave in živalstva v NARODNEM PARKU DENALI, enem najlepših v Ameriki. Ob jasnem vremenu pogled na mogočni Mount McKinley s 6193 metri višine. Raznolikost živalstva, značilnega za severna področja, je impresivna. Z nekaj sreče se lahko vidi volkove, grizlije, karibuje, lose, muflone, najrazličnejše ptice ... Možnost panoramskega poleta z lahkim letalom v neposredno bližino gore Denali (Mckinley) (doplačilo). Nočitev na tem območju.

12. dan: Po zajtrku potovanje proti jugu. Vožnja mimo mesta Talkeetna, še enega pomembne središča zlatokopov. Prihod v Anchorage. Nočitev.

13. dan: Prosti dan v Anchorage. Možnost izleta na opazovanje kitov in drugih morskih živali. Vidi se lahko dve vrsti kitov, modrega in glavača. Glavači včasih pridejo tako blizu, da se jih lahko sliši in zavoha po iztisnjenem zraku. Vidi se lahko tudi morske leve, tjulnje, morske papige puffine in igrive morske vidre.

14. dan: Odhod na letališče in polet proti Evropi.

15. dan: Pristanek na enem od evropskih letališč ter še polet na izhodišče. Vožnja v Ljubljano in Maribor.

 

CENA: 3.790 EUR pri najmanj 10 potnikih 

             3.990 EUR pri najmanj 7 potnikih

 

POMEMBNO: Osebe, ki so po 1. marcu 2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Somalijo, Libijo ali Jemen oz. imajo zraven slovenskega tude državljansto katere izmed teh držav, morajo za vstop v ZDA pridobiti vizum.

OPOMBE: V času objave programa vsi letalski poleti še niso bili potrjeni, zato je možen zamik datuma za dan ali dva oz. manjša prerazporeditev programa, kar ne bo vplivalo na jedro vsebine.

Doplačila:
  • soba 1/1 = 720 EUR, izlet na polotok Kenai = cca. 100 EUR,
  • transfer iz Maribora do letališča Brnik in nazaj = 30 EUR/osebo (če bo polet iz Ljubljane).
Popusti: